Clicky


Aantal files gaat weer groeien

Aantal files gaat weer groeien
23-10-2014 13:44 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De afname van het aantal files is voorbij. Voor dit jaar en 2015 wordt een lichte toename van de files op het hoofdwegennet met één procent verwacht. Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het Mobiliteitsbeeld 2014, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag.

Uit het rapport blijkt dat het einde van de daling van het zogeheten reistijdverlies door files in zicht lijkt. In 2013 daalde het reistijdverlies met zeven procent: dat is ongeveer de helft van de daling in 2012 en een derde van de daling in 2011. Vanaf dit jaar wordt weer een lichte toename van de files verwacht. Die wordt veroorzaakt door een aantrekkende economie en de toename van het verkeer die daarmee gepaard gaat.

De afname van het aantal files sinds 2010 werd op zijn beurt veroorzaakt door de economische crisis en door de aanleg van spitsstroken en wegverbredingen.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) meldde eerder deze week al dat de zwaarte van de files op de Nederlandse snelwegen in de periode van mei tot augustus met 2,3 procent was gestegen.

Het KiM meldt verder dat het aantal kilometers dat bestuurders in Nederland met de auto afleggen de laatste jaren hetzelfde is gebleven. Wel rijden mensen minder vaak als passagier mee. Dat hangt samen met de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens. Ook hebben meer huishoudens meerdere auto's.

Ook zijn meer mensen de afgelopen jaren gaan fietsen en dat doen ze steeds vaker over langere afstanden. Een groot deel van het toegenomen fietsgebruik komt door de e-bike, die vooral onder senioren populair is. (Novum)