Clicky


Europees Parlement akkoord met commissie-Juncker

Europees Parlement akkoord met commissie-Juncker
22-10-2014 13:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

STRAATSBURG/BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft woensdag de nieuwe Europese Commissie goedgekeurd. Voorzitter Jean-Claude Juncker en zijn 27 eurocommissarissen kregen tijdens een plenaire sessie van het parlement in Straatsburg steun van 423 van de 751 parlementariërs. 209 stemden tegen, 67 onthielden zich van stemming.

De Luxemburger Juncker was al verzekerd van de steun van de coalitie van de twee grootste groepen in het parlement, zijn eigen centrumrechtse Europese Volkspartij en de sociaaldemocraten. Ook de liberalen stemden mee. De Conservatieven onthielden zich van stemming. Groenen, klein links, eurosceptici en rechts-populisten stemden tegen.

Bij zijn presentatie voor het parlement beloofde Juncker dat zijn commissie 'geen anonieme groep technocraten' zal zijn. "Dit is de commissie van de laatste kans", zei hij. Hij waarschuwde voor een 'mislukking' als de commissie er niet in slaagt nader tot de Europese burger te komen en haar werk efficiënter te doen.

"Het startpunt is goed, nu nog de broodnodige urgentie en ambitie", zei Sophie in 't Veld (D66), die beloofde dat de liberalen de commissie kritisch zullen volgen. De plannen om de Europese economie uit het slop te trekken vindt zij nog te vaag. Ook Paul Tang (PvdA) is teleurgesteld over het gebrek aan details over Junckers investeringsplannen, waarvoor hij driehonderd miljard euro wil vrijmaken.

Tijdens het debat uitte de oppositie ter linkerzijde felle kritiek wegens de strenge bezuinigingskoers van de commissie in lidstaten die door de economische crisis zijn geraakt. De eurosceptische UKIP-leider Nigel Farage noemde de nieuwe commissie 'een bende non-entiteiten' waar niemand ooit van had gehoord. (Novum)