Clicky


Besluit uitbreiding luchthaven Lelystad vertraagd

Besluit uitbreiding luchthaven Lelystad vertraagd
21-10-2014 12:30 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het definitieve besluit over de uitbreiding van luchthaven Lelystad loopt mogelijk vijf maanden vertraging op. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Belangrijkste reden voor het uitstel is dat Mansveld een aanvullend advies vraagt over de effecten van de uitbreiding op de natuur.

Het gaat daarbij onder meer om het verstorende effect dat de vliegtuigen kunnen hebben op vogels. Die zitten in de nabijgelegen Oostvaardersplassen.

Het kabinet wil dat Lelystad Airport op termijn vakantievluchten gaat overnemen van Schiphol. Daarvoor moet onder meer de landingsbaan van het vliegveld in de Flevopolder worden verlengd.

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland laten in een gezamenlijke reactie weten dat de vertraging geen effect mag hebben op de geplande ingebruikname van het vliegveld als 'twin airport' van Schiphol in april 2018. De provincie en gemeente delen de zorgvuldigheid die Mansveld in acht neemt, maar dringen erop aan de vertraging tot maximaal vijf maanden te beperken.

De uitbreiding van Lelystad Airport is goed voor de werkgelegenheid en de versterking van de economische infrastructuur. "Die is hard nodig en vergt geen uitstel", aldus verantwoordelijk wethouder Jop Fackeldey (PvdA) en gedeputeerde Jaap Lodders (VVD). (Novum)