Clicky


Total-topman Christophe de Margerie dood bij vliegtuigcrash

Total-topman Christophe de Margerie dood bij vliegtuigcrash
21-10-2014 07:24 | Ongevallen | auteur Marcel van der Voort

MOSKOU - De topman van de Franse oliereus Total, Christophe de Margerie, is maandagavond om het leven gekomen in Moskou. Het zakenvliegtuig waarin de Fransman zat botste op een van de vliegvelden van de stad op een sneeuwruimer. Volgens de Russische Onderzoekscommissie kwamen ook drie bemanningsleden om het leven.

De 63-jarige De Margerie was maandagavond laat vanuit de Russische hoofdstad op weg naar Frankrijk. Bij het opstijgen van vliegveld Vnoekovo kwam zijn Dassault Falcon 50 in botsing met de sneeuwruimer.

Het zicht ten tijde van het ongeluk bedroeg volgens medewerkers van het vliegveld ongeveer 350 meter. De chauffeur van de sneeuwschuiver is er ernstig aan toe, liet locoburgermeester van Moskou Leonid Petsjatnikov weten aan persbureau RIA Novosti. Volgens de Onderzoekscommissie was de bestuurder dronken en wordt hij ondervraagd.

Total heeft 'met diep verdriet' op het nieuws gereageerd. De Russische president Vladimir Poetin, die De Margerie goed kende, heeft zijn condoleances uitgesproken. Ook de Franse president François Hollande heeft zijn medeleven betuigd. Hij prees de topman voor het verdedigen van de Franse economische belangen op het wereldtoneel en voor zijn 'zelfstandige karakter en originele persoonlijkheid'.

De Margerie werkte sinds 1974 bij Total. Hij stond sinds 2007 aan het roer bij het bedrijf. Drie jaar later werd hij behalve CEO ook voorzitter van de raad van bestuur. Het bedrijf is het op vier na grootste publieke olie- en gasbedrijf ter wereld. Total is volgens de eigen website actief bij de oliewinning en -productie in meer dan vijftig landen. (Novum/AP)