Clicky


Asscher belooft snelle aanpak foute asbestbedrijven

Asscher belooft snelle aanpak foute asbestbedrijven
20-10-2014 11:53 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) komt op 'korte termijn' met maatregelen om te voorkomen dat bedrijven die asbest verwijderen gemakkelijk de regels kunnen omzeilen. Dat laat een woordvoerder van de bewindsman maandag weten in reactie op berichtgeving in dagblad Trouw.

Trouw schreef maandag dat asbestverwijderaars die hun certificaat kwijtraken omdat ze zich niet aan de veiligheidsregels houden straffeloos een nieuwe bv kunnen oprichten en weer opnieuw beginnen. De krant baseert zich op interne mails van het ministerie van Sociale Zaken.

Het departement weet dat er asbestsaneerders zijn die gebruikmaken van de mazen in de wet, laat de woordvoerder weten. "We bekijken daarom hoe we regels voor asbestcertificaten zo kunnen aanpassen dat onwenselijke situaties in de toekomst worden voorkomen." Het departement wil daarbij voortaan kijken naar de persoon achter de bedrijven die de aanvraag doen.

Mocht een malafide asbestverwijderaar dan een nieuwe bv oprichten, dan komt hij meteen in het vizier van de autoriteiten en kan hij worden gestopt.

Het krantenartikel doet ook in de Tweede Kamer de wenkbrauwen fronsen. PvdA-Kamerleden John Kerstens en Yasemin Cegerek hebben maandag schriftelijke vragen gesteld aan Asscher. Zij noemen de praktijken 'onaanvaardbaar' en willen weten hoe vaak het is voorgekomen dat louche asbestverwijderaars met een nieuwe bv konden doorwerken. Zij eisen dat Asscher op korte termijn orde op zaken stelt. (Novum)