Clicky


Nutreco overgenomen door SHV

Nutreco overgenomen door SHV
20-10-2014 10:21 | Algemeen | auteur De Redactie

AMERSFOORT - Veevoerfabrikant Nutreco wordt overgenomen door de Nederlandse SHV Holdings, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen. SHV doet een bod van veertig euro per uitstaand aandeel, zo maakten beide bedrijven maandag bekend. Omgerekend biedt het familiebedrijf daarmee een kleine 2,7 miljard euro voor de maker van dier- en visvoeding.

Het huidige bod ligt ruim veertig procent hoger dan de slotkoers van het aandeel op vrijdag. Het bestuur en de toezichthouders van Nutreco adviseren aandeelhouders het aanbod van SHV te accepteren en spreken van een 'eerlijke prijs'. Investeerders kunnen de komende drie maanden hun stukken in het veevoerbedrijf aanbieden.

Topman Knut Nesse van Nutreco noemt SHV in een reactie een 'uitstekende partner', die volgens hem het beste voor heeft met het voederbedrijf uit Amersfoort. Het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen kijkt vooral naar de lange termijn. Nutreco en SHV hebben afgesproken dat het voerbedrijf niet wordt opgesplitst na de overname.

Naast het bod van SHV maakte Nutreco ook bekend dat het vorig kwartaal minder omzet heeft geboekt dan een jaar geleden. Het veevoerbedrijf zou aanvankelijk pas donderdag de boeken openen, maar kwam eerder met de cijfers vanwege de overname. De inkomsten van Nutreco daalden met 4,1 procent naar ruim 1,4 miljard euro.

De daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door ongunstige wisselkoersen. Daardoor houdt het concern van zijn omzet uit niet-eurolanden minder geld over, wanneer de inkomsten zijn omgewisseld naar euro's. In verkocht volume was slechts sprake van een krimp van een procent. (Novum)