Clicky


Nederlander zoekt zelf op rampplek MH17

Nederlander zoekt zelf op rampplek MH17
19-10-2014 19:01 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een Nederlandse nabestaande van vlucht MH17 zoekt op eigen houtje naar sporen van zijn nichtje in het rampgebied in Oost-Oekraïne. Haar familie is boos en gefrustreerd dat het identificatieproces zo lang duurt. De Nederlandse autoriteiten raden af naar het gebied af te reizen. Dat meldt de NOS zondag.

De 20-jarige Daisy Oehlers was met haar vriend op weg naar Bali toen het Maleisische toestel werd neergehaald en is nog altijd niet geïdentificeerd. Van haar vriend is alleen een voet gevonden. De familie vindt het vreemd dat journalisten wel in het gebied kunnen werken, terwijl het voor onderzoekers te gevaarlijk zou zijn.

De 44-jarige Robby Oehlers besloot zelf te gaan kijken en legde contact met de rebellen in Donetsk. Zij heetten hem welkom en beloofden hem te helpen. "Ze hebben gezegd dat het gevaarlijk was. Dat is het ook echt", zegt hij tegen de NOS terwijl raketinslagen zijn te horen en rookwolken zijn te zien. Hij heeft vermoedelijk de koffer van zijn nichtje gevonden.

De Nederlandse zoekactie werd begin augustus afgeblazen vanwege de veiligheidsrisico's. Onlangs is nog een dag gezocht. Oehlers heeft wel begrip voor het stopzetten. "Het is triest om te zeggen, maar er kan gewoon geen onderzoek gedaan worden nu."

Bij de ramp kwamen op 17 juli 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Op twintig slachtoffers na is iedereen geïdentificeerd.  (Novum)