Clicky


Kernreactor Petten ligt stil vanwege ingreep

Kernreactor Petten ligt stil vanwege ingreep
18-10-2014 10:27 | Binnenland | auteur De Redactie

PETTEN - De kernreactor in Petten is vorig jaar gedwongen stilgelegd door de Kernfysische Dienst vanwege een reeks incidenten waardoor de veiligheid in het geding was. Dat melden de Volkskrant en Brandpunt Reporter zaterdag op basis van onderzoek. Exploitant NRG maakte eerder nooit de ware reden voor het stilleggen van de reactor bekend.

In een afvaltank bij de reactor werd vorig jaar zo veel uranium gemeten dat een spontane kettingreactie mogelijk was. De meting bleek achteraf niet te kloppen, maar NRG had niet genoeg gedaan om het personeel te beschermen. Bij een ander incident had radioactiviteit kunnen ontsnappen doordat de exploitant onvoorzichtig was.

De Kernfysische Dienst greep vanwege de incidenten in en NRG kreeg van het ministerie van Economische Zaken een hoge voorwaardelijke boete. Een aantal werknemers is ontslagen vanwege het overtreden van 'essentiële' veiligheidsregels.

De exploitant kondigde vorig jaar zelf aan dat aanpassingen nodig waren om ongeplande uitval in de toekomst te voorkomen. De kernreactor en de productie van medische isotopen tijdelijk lagen toch al tijdelijk stil, aldus NRG destijds. De directie erkent volgens de Volkskrant en Brandpunt Reporter nu dat de werkelijke reden een 'tekortschietende veiligheidscultuur' was.

In 2002 werd de reactor ook al stilgelegd omdat personeel de veiligheidsvoorschriften niet volgde. De veiligheidssituatie in Petten is inmiddels een stuk beter, reageert de directie tegenover de krant en het tv-programma. Personeel is bijgespijkerd over de veiligheidsvoorschriften.

De Volkskrant en Brandpunt Reporter onderzochten samen meer dan zevenhonderd documenten van onder meer het ministerie van Economische Zaken die ze in handen kregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur. De documenten zijn niet eerder openbaar gemaakt. De Tweede Kamer was er ook niet van op de hoogte. (Novum)