Clicky


Reorganisatie Brink’s waardetransport enorme klap voor werknemers

Reorganisatie Brink’s waardetransport enorme klap voor werknemers
17-10-2014 19:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Vandaag werd bekend dat er bij Brink’s Nederland 600 banen verdwijnen. “De werknemers worden keihard getroffen door het wegvallen van de grootse klant, de Rabobank”, aldus Meindert Gorter vakbondsbestuurder bij FNV Transport & Logistiek. “Het is te gek voor woorden dat vakmensen met zo’n enorm verantwoordelijkheidsgevoel en die dagelijks een veiligheidsrisico lopen, nu als oud vuil aan de kant worden geschoven terwijl het werk niet verdwijnt.”

Machtspositie GSN

Circa twee jaar geleden werd GSN ( Geld Service Nederland) in opdracht van De Nederlandsche Bank opgericht door de drie grote banken ING, ABN Amro en Rabobank. “Sindsdien hing het vertrek van Rabobank bij Brink’s als het zwaard van Damocles boven het hoofd. En dat terwijl Brink’s al enige jaren voor Rabobank de cash geldstromen met betrekking tot kluizen en geldautomaten voor zijn rekening neemt”, zegt Gorter. Met GSN nemen de drie banken de regie over de chartale geldverwerking en -transport volledig over van de huidige marktpartijen.

“Ongelofelijk hoe Rabobank in de tang zit bij ING en ABN Amro”

Brink’s heeft de machtspositie van GSN aangevochten bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Maar ondanks dat ACM deze machtspositie onderschreef, werd Brink’s in het ongelijk gesteld. Gorter: “Het is ongelofelijk hoe de Rabobank in de tang zit bij ING en ABN Amro. De Rabobank neemt niet één (huis) leverancier mee naar GSN en met deze stap neemt de bank in een keer afscheid van alle expertise die deze leveranciers hebben opgebouwd. Het lijkt wel of de Rabobank heeft zitten slapen op de cruciale momenten toen het ging over beheer van cash geld, automaten et cetera.”

Kans op groot verzet werknemers

Onlangs legde Brink’s een eindbod voor een cao neer bij de vakbonden. Tijdens de ledenbijeenkomsten die volgden, bleek al snel dat werknemers mensen-volgen-werk en een fatsoenlijke loonsverhoging eisen.

Maandag 20 oktober is de laatste bijeenkomst in Rotterdam en de vakbonden verwachten een massale opkomst nu deze ingrijpende reorganisatie bekend is gemaakt waardoor onder andere de vestiging in Rotterdam wordt gesloten. “Brink’s kan op groot verzet van de werknemers rekenen”, waarschuwt Gorter. “We gaan niet alleen Brink’s op zijn verantwoordelijkheid als werkgever aanspreken. Ook de Rabobank kan rekenen op een bericht van ons. Ik sluit geen enkele vorm van beweging uit om te bewerkstelligen dat de werknemers het werk kunnen volgen.”

Bij Brink’s Nederland werken 1.050 mensen. De reorganisatie leidt tot een banenverlies van 600 en de sluiting van de vestigingen in Arnhem, Rotterdam en Zwolle. Ook het hoofdkantoor in Houten zal vrijwel verdwijnen.