Clicky


Piloten akkoord met Transavia-plannen Air France

Piloten akkoord met Transavia-plannen Air France
16-10-2014 17:31 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Air France heeft een principeakkoord gesloten met de pilotenvakbonden over de ontwikkeling van prijsvechter Transavia France. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij donderdag bekendgemaakt. Vakbond SPNL legt het akkoord half november in een referendum voor aan de leden.

Transavia France mag onder de afspraken vanaf komende zomer met meer dan veertien vliegtuigen vliegen. Eerdere afspraken met de bonden hielden groei nog tegen.

Wat betreft arbeidsvoorwaarden is afgesproken dat Air France-piloten die deels bij Transavia worden ingezet alleen voor die uren de lagere Transavia-lonen betaald krijgen. Dat moet ervoor zorgen dat Transavia 'competitief kan werken'.

De piloten die alleen voor Transavia vliegen, houden hun lagere lonen. Wel komt er één promotiesysteem, dat de carrièremogelijkheden van de piloten van zowel Transavia als Air France in goede banen moet leiden. Dit was volgens Air France belangrijk voor de pilotenvakbonden. Die hebben ook bedongen dat alle toekomstige wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden goedkeuring moeten krijgen van de SPNL-sectie voor Air France en voor Transavia.

Volgens Air France is het nu gesloten principeakkoord 'een evenwichtige oplossing' en zorgt het ervoor dat Transavia France snel kan groeien. Volgens de Franse luchtvaartmaatschappij is dat in het belang van klanten en werknemers.

Air France werkte eerder samen met zusterbedrijf KLM aan de ontwikkeling van Transavia Europe. Die plannen gingen van tafel na een twee weken durende staking van Franse piloten. De acties hebben Air France-KLM 320 tot 350 miljoen euro gekost.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
  • Transavia - PH-XRY
    Transavia - PH-XRY
  • Transavia PH-HZJ
    Transavia PH-HZJ