Clicky


Lot Zwarte Piet nog voor intocht Amsterdam bepaald

Lot Zwarte Piet nog voor intocht Amsterdam bepaald
16-10-2014 16:12 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Raad van State doet 12 november uitspraak in het hoger beroep in de Amsterdamse Zwarte Piet-zaak, nog voor de intocht van Sinterklaas. Dat bleek donderdag bij de behandeling van de zaak, waarbij de drie betrokken partijen hun betoog hielden.

De zaak trok donderdag veel belangstellenden, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. De zaal was te klein om alle aanwezigen een plek te kunnen geven.

De zaak draait om de intocht van Sinterklaas in Amsterdam vorig jaar. Enkele Amsterdammers waren naar de rechter gestapt omdat ze Zwarte Piet een racistisch fenomeen vinden.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde in juli dat de figuur van Zwarte Piet een negatieve stereotypering is van zwarte mensen en dat burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan de vergunning voor de intocht opnieuw moest bekijken. Hij had de rol van Zwarte Piet moeten toetsen aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Tegen de uitspraak gingen zowel de burgemeester als de bezwaarmakers in beroep. Ook het Pietengilde, dat honderden Pieten zegt te vertegenwoordigen, sloot zich bij de zaak aan.

De burgemeester en het Pietengilde vinden betwisten dat de figuur van Zwarte Piet een negatief stereotype is. Ze vinden ook dat het niet aan de burgemeester, maar aan de samenleving is om te bepalen hoe Piet eruit moet zien.

De bezwaarmakers stelden op hun beurt hoger beroep in omdat ze de uitspraak van de rechtbank juist niet ver genoeg vinden gaan. Het is kwalijk dat kinderen van jongs af aan worden blootgesteld aan negatieve stereotypering, vinden zij. De kleine veranderingen in het uiterlijk van Zwarte Piet die op veel plekken al zijn doorgevoerd zijn niet genoeg.

Sinterklaas komt 15 november aan in Gouda. De gemeente kondigde deze week al aan dat er naast 'gewone' Zwarte Pieten Kaas- en Stroopwafelpieten meekomen. In Amsterdam komt de Sint een dag later aan. Ook daar zien de Pieten er iets anders uit. Zo krijgt een deel roetvegen op het gezicht, dat verder ongeschminkt is. (Novum)