Clicky


Goederenoverslag Gentse haven gedaald in derde kwartaal

Goederenoverslag Gentse haven gedaald in derde kwartaal
15-10-2014 10:49 | Algemeen | auteur De Redactie

GENT(B) - De Gentse haven boekte voor het derde kwartaal van 2014 een totale goederenoverslag van 11,6 miljoen ton wat 3% minder is dan voor het derde kwartaal van 2013. Dit brengt de goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart na 9 maanden op 35,7 miljoen ton, een daling van 1%.

De 11,6 miljoen ton in het derde kwartaal omvat zowel de overslag via zeevaart als via binnenvaart. De goederenoverslag via zeevaart bedroeg 6,2 miljoen ton of 7% minder dan in het derde kwartaal van 2013. De goederenoverslag via de binnenvaart komt neer op 5,5 miljoen ton of 2% meer.

De totale goederenoverslag in het eerste en tweede kwartaal van 2014 zaten nog op hetzelfde peil als vorig jaar. De zeevaart zat in deze periode in stijgende lijn. Voor het derde kwartaal is er echter een terugval met 400.000 ton totale goederenoverslag, een daling van 3%.

Soorten goederen

In het derde kwartaal kende de overslag van voedingsproducten en veevoeder, ertsen en metaalresiduen, en chemische producten via zeevaart een groei. Bij landbouwproducten, petroleumproducten en vaste minerale brandstoffen wordt een sterke terugval genoteerd.

Voor de overslag via binnenvaart kenden de voedingsproducten en veevoeder een daling. De landbouwproducten kenden een sterke stijging. De vaste minerale brandstoffen en de producten van de metaalindustrie behoorden eveneens tot de stijgers.

Januari-september

Voor de eerste 9 maanden van 2014 kon 35,7 miljoen ton totale goederenoverslag worden genoteerd, een daling met 1%. De overslag via zeevaart bedraagt 19,4 miljoen ton. Dit is een stijging van 1,3%. Het goederenverkeer via binnenvaart klokte in deze periode af op 16,3 miljoen ton: een daling van 3,7%.

Voor de eerste 9 maanden is een toename van de overslag van roll-on/roll-off op te merken (+12,6%).