Clicky


CNV wil concrete invulling aanpakken oneerlijke concurrentie Europa

CNV wil concrete invulling aanpakken oneerlijke concurrentie Europa
14-10-2014 13:34 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

DEN HAAG - CNV voorzitter Maurice Limmen: "Het is hoog tijd dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid duidelijkheid geeft over het aanpakken van Europese oneerlijke concurrentie. Op nationaal niveau heeft de minister een concrete agenda, zijn Europese agenda moet minsters even concreet zijn."

Dit signaal geeft de vakbondsvoorzitter aan de minister voor zijn overleg met de Europese Raad voor Werkgelegenheid en Sociaal beleid op 16 oktober 2014.  

"Nationaal heeft de minister voor het aanpakken van schijnconstructies strengere handhaving van wet- en regelgeving bepleit’, aldus Limmen. ‘De minister heeft eerder dit jaar al erkend dat oneerlijke concurrentie op loonkosten mogelijk is op basis van Europese regelgeving. Dat is een goed begin, maar het wordt nu tijd dat hij aangeeft wat hij concreet wil doen. Oneerlijke concurrentie op loonkosten kan niet alleen binnen nationale kaders worden bestreden. Dit probleem verdient een Europees antwoord. Ik wil graag een concrete inzet zien op eerlijkere Europese regels voor detachering van werknemers."

De  CNV voorzitter al heeft meerdere malen aandacht gevraagd voor het feit dat het onder de huidige Europese regels mogelijk is om gedetacheerde werknemers, voor hetzelfde werk, minder te betalen dan werknemers die in dienst zijn van een Nederlands bedrijf. Dit komt doordat voor gedetacheerde werknemers onder de huidige Europese regelgeving twee jaar lang geen aanvullende sociale zekerheids- en pensioenpremies hoeven te worden afgedragen in het land van detachering (zogeheten 'werkland'). Maar ook doordat gedetacheerde werknemers slecht recht hebben op een beperkt deel van de arbeidsvoorwaarden-afspraken uit een cao.