Clicky


Overeenstemming over verlaging vergunninggrens in beroepsgoederenvervoer

Overeenstemming over verlaging vergunninggrens in beroepsgoederenvervoer
10-10-2014 10:45 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - De vakbonden en werkgevers in de sector Transport en Logistiek hebben overeenstemming bereikt over een verlaging van de vergunninggrens in het beroepsgoederenvervoer over de weg. FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie hebben samen met werkgeversorganisatie TLN een brief gestuurd aan minister Schultz Van Haegen om de door hen voorgestelde aanpassingen toe te lichten.

Op dit moment ligt de ondergrens voor de vergunningplicht in Nederland bij voertuigen met een laadvermogen van 500 kilogram. De sociale partners in het beroepsgoederenvervoer zijn van mening dat deze vergunninggrens dient te worden teruggebracht naar 0 kg.

Dit betekent dat elke onderneming die op commerciële basis goederen vervoert, over een vergunning moet beschikken en aan bepaalde eisen (betrouwbaarheid, kredietwaardigheid, vakbekwaamheid) moet voldoen.

Wapen tegen schijnzelfstandigheid

De verlaging van de ondergrens naar 0 kg draagt volgens de sociale partners in belangrijke mate bij aan het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Bovendien geeft het hanteren van deze vergunninggrens een enorme impuls aan de professionaliteit én de continuïteit binnen dit ‘lichte’ segment van het beroepsgoederenvervoer, dat mede door de toename van e-commerce een sterke groei kent.