Clicky


Vietnamese tanker Sunrise 689 duikt weer op na kaping

Vietnamese tanker Sunrise 689 duikt weer op na kaping
09-10-2014 09:52 | Piraterij | auteur De Redactie

HANOI - Een Vietnamese tanker die sinds 2 oktober werd vermist is donderdag weer opgedoken. Een bemanningslid liet weten dat het schip was gekaapt door vermoedelijk Indonesische piraten. Nadat ze een deel van de lading gasolie op hun boten hadden overgepompt, lieten ze het schip en de bemanning weer gaan.

Pham Van Hoang, plaatsvervangend schipper van de Sunrise 689, liet via zijn mobiele telefoon weten dat de achttien Vietnamese bemanningsleden door de piraten waren bedreigd en allemaal in een ruimte waren opgesloten. Een bemanningslid brak een been toen hij viel bij een poging te ontsnappen.

De bemanning werd donderdagochtend vrijgelaten. Alle communicatie- en navigatieapparatuur was door de piraten vernield. De bemanning moest een passerende vissersboot aanhouden om er achter te komen dat ze zich op ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Vietnam bevonden. De Vietnamese kustwacht heeft een schip gestuurd om de tanker naar huis te loodsen, zei Hoang.

Volgens het Internationaal Scheepvaartbureau in Maleisië is het de twaalfde kaping in Zuidoost-Aziatische wateren sinds april. (Novum)