Clicky


Logistieke hotspot geopend in Hasselt

Logistieke hotspot geopend in Hasselt
08-10-2014 15:58 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

HASSELT - Vrachtwagens van Zwolle naar Hasselt, die via binnenvaartschepen op weg gaan naar hun bestemming ergens in de wereld. Dat is het proces dat van Hasselt de nieuwe logistieke hotspot van Overijssel maakt. Op vrijdag 3 oktober heeft Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk de openingshandeling verricht voor de bouw van dit logistieke knooppunt. Het project is een belangrijke impuls voor de economie en de werkgelegenheid.

De ontwikkeling van dit logistieke knooppunt is een samenwerking tussen Scania Logistics, Westerman Logistics, Schagen Groep en de HMO, de Herontwikkelingsmaatschappij Bedrijventerreinen Overijssel. Met elkaar geven zij een forse economische impuls aan het bedrijventerrein Zwartewater in Hasselt. Scania concentreert hier haar knockdown activiteit, een proces waarin de in Zwolle geproduceerde vrachtwagens gereed worden gemaakt voor export. Westerman Logistics draagt zorg voor de handling, Schagen met dochterbedrijf Salverda en HMO maken het gebied en de opstallen in orde.

Scania en Westerman logistics

Bedrijventerrein Zwartewater is via weg en water uitstekend ontsloten. De locatie ligt in het hart van de logistieke stromen van Scania en is daarom van toegevoegde waarde voor het bedrijf. Scania en Westerman Logistics zijn reeds op meerdere locaties in de regio aanwezig. Vestiging in Hasselt draagt voor hen bij aan verdere logistieke optimalisatie. Zowel via de snelwegen A32, A28 en A50 als het provinciale wegennet is Hasselt snel en eenvoudig bereikbaar. Dat wordt binnenkort nog beter omdat de route van de Scania fabriek in Zwolle naar Hasselt wordt uitgebreid met een nieuwe weg om vinexwijk Stadshagen heen, en met een nieuwe verbinding tussen de N331 en het bedrijventerrein.

Bouw hallen en containerterminal

Het voormalige Dycore-terrein van 14 hectare is voor deze activiteiten aangekocht door HMO, de ontwikkelingsmaatschappij waarvan de provincie Overijssel oprichter en enig aandeelhouder is. Schagen bouwt op het terrein de hallen voor Scania en Westerman. Aan de insteekhaven wordt een containerterminal ingericht die door Westerman Logistics geëxploiteerd gaat worden voor vervoer over water. Naast de terminal zal Westerman een bedrijfshal gaan benutten voor cross-dock activiteiten.

De HMO investeert ruim 4,5 miljoen, de ondernemers (Scania, Westerman en Schagen Groep) investeren 18,4 miljoen en de gemeente en provincie investeren samen 5,4 miljoen. Daarmee worden de openbare en private ruimte optimaal ingericht als logistiek knooppunt voor de kop van Overijssel.

Werkgelegenheid

Belangrijk in de planontwikkeling is het werkgelegenheidsperspectief. De logistieke KD activiteiten die nu worden ontwikkeld door Scania voorzien het eerste jaar al in circa 60 arbeidsplaatsen. In het tweede jaar verwacht Scania 30 extra arbeidsplaatsen. Westerman voorziet door het winnen van een tender van Intergamma het eerste jaar in 70 arbeidsplaatsen met zicht op 30 extra. Kortom, in de eerst twee komende jaren moet het initiatief totaal voorzien in 190 nieuwe arbeidsplaatsen voor de regio.

Het effect voor de werkgelegenheid is dus groot, zowel direct als voor de toeleverende bedrijvigheid. Het project heeft nu al een aanzuigende werking op andere bedrijven. De gemeente Zwartewaterland en de provincie Overijssel faciliteren deze economische ontwikkeling door revitalisering van de openbare ruimte. De ambities en doelstellingen van ondernemers en overheid sluiten op deze locatie perfect op elkaar aan.