Clicky


'Kris en Lisanne waren niet verdwaald'

'Kris en Lisanne waren niet verdwaald'
04-10-2014 09:58 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Onderzoekers houden er rekening mee dat bij de verdwijning van Kris Kremers en Lisanne Froon in de jungle in Panama mogelijk anderen betrokken zijn geweest en dat de twee helemaal niet verdwaald waren. Zo is de telefoon van Kremers dagen na hun verdwijning enkele keren ingeschakeld zonder dat de goede pincode werd ingevoerd. Dat staat in het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat De Telegraaf in handen heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat Kremers en Froon tot drie dagen na hun verdwijning op 1 april geprobeerd hebben om alarm te slaan met hun mobiele telefoons. Omdat ze geen bereik hadden, leverde dat niets op maar hun zeven belpogingen werden wel geregistreerd.

Daarna spaarden de twee vrouwen vermoedelijk de batterij van hun telefoon. Het mobieltje van Froon werd na 4 april niet meer gebruikt, Kremers gebruikte haar toestel tot 5 april. In de dagen daarna werd haar telefoon nog vier keer aangezet zonder of door een foute pincode in te toetsen. De laatste keer gebeurde dat op 11 april.

De onderzoekers concluderen daaruit dat 'er een derde bij betrokken is'. "We geloven naar mate er meer feiten bekend worden überhaupt niet meer in een verdwaling", zegt particulier rechercheur Dick Steffens, die de nabestaanden bijstaat, in de krant.

Kremers en Froon probeerden volgens het onderzoek waarschijnlijk ook de aandacht de trekken van overvliegende helikopters door met hun digitale camera naar de hemel te flitsen. De laatste zeventig van de 133 foto's lijken gemaakt vanuit een diepe, donkere locatie. Steffens denkt dat de vrouwen mogelijk opgesloten zaten.

De Nederlandse autoriteiten gingen vooralsnog uit van een vermissing met noodlottige afloop. Meer sporen wijzen er echter op dat de meisjes niet van plan waren een uitgebreide voettocht te ondernemen. In de teruggevonden rugzak zat geen eten en drinken, geen antimuggenspray of zonnebrandcrème.

Kris Kremers en Lisanne Froon werden op 1 april voor het laatst gezien bij de plaats Boquete. In juni werden de eerste botresten van de twee gevonden. Onlangs liet het OM weten dat er op de botresten geen sporen van geweld zijn aangetroffen. (Novum)