Clicky


OM legt alcoholslotuitspraak voor aan Hoge Raad

OM legt alcoholslotuitspraak voor aan Hoge Raad
02-10-2014 18:02 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie tegen het oordeel van het Haagse gerechtshof waardoor mensen met een alcoholslot in hun auto niet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. De Hoge Raad moet nu gaan oordelen of de wet goed is toegepast.

Het hof verklaarde het OM in een zaak van drie mensen die ondanks het alcoholslot toch met drank hadden gereden twee weken geleden niet-ontvankelijk. Zij zijn al genoeg gestraft, omdat de zwaarte van die maatregel volgens de raadsheren gelijkstaat aan strafrechtelijke vervolging.

Het OM vindt echter dat het hof de wet die geldt omtrent een zogenoemde dubbele vervolging verkeerd heeft toegepast. Alleen als in een strafzaak een onherroepelijke veroordeling wordt uitgesproken, mag de verdachte niet meer voor hetzelfde feit worden berecht.

Een alcoholslot vloeit echter niet voort uit een veroordeling, maar is een bestuursrechtelijke maatregel die wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). "Hoezeer ook de maatregel als straf zou kunnen worden ervaren, is het alcoholslot niet op een lijn te trekken met een uitkomst van een strafproces", aldus het OM.

De Hoge Raad moet nu beoordelen of het hof terecht heeft geoordeeld dat sprake is van dubbele vervolging. (Novum)