Clicky


Nederlandse F-16's gestationeerd in Jordanië

Nederlandse F-16's gestationeerd in Jordanië
02-10-2014 17:07 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Nederlandse F-16's die gaan deelnemen aan de internationale missie tegen IS in Irak worden gestationeerd in Jordanië. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdagmiddag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Het kabinet meldde vorige week, toen de deelname aan de militaire actie bekend werd gemaakt, al dat de Nederlandse F-16's zouden opereren vanaf 'een nader te bepalen vliegveld buiten Irak'. Jordanië werd daarbij als een reële optie genoemd.

Hennis stelde tegenover de Kamer dat het land een 'enorm risico' neemt door de coalitie te huisvesten. "De dreiging van het terrorisme is ook daar aanwezig en zal hierdoor alleen maar toenemen. Ik wil daarom terughoudend zijn en niet telkens het gastland benoemen."

De bewindsvrouw zei verder dat Nederland en Jordanië donderdagochtend een akkoord hebben ondertekend dat de status regelt van de Nederlandse militairen. Met Irak is er nog niet zo'n akkoord, maar de andere westerse landen van de coalitie hebben dat evenmin. In Irak wordt voorlopig gewerkt op basis van een ontheffing.

De Nederlandse gevechtsvliegtuigen vertrekken naar verwachting nog deze week naar Jordanië. Dat liet commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp eerder deze week weten na een briefing in de Tweede Kamer. Veertig Nederlandse militairen zijn maandag vertrokken naar het land om de komst van de F-16's voor te bereiden. Behalve Nederland zijn ook België en Denemarken gestationeerd in het Arabische land. (Novum)