Clicky


D66: minder regeldruk transportsector

D66: minder regeldruk transportsector
02-10-2014 13:47 | Transport | auteur De Redactie

BRUSSEL - D66 wil dat de uitvoering en handhaving van Europese regels in de transportsector meer gelijk wordt getrokken binnen de Europese Unie. D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg roept kandidaat-Eurocommissaris ŠefÄoviÄ op hierover in gesprek te gaan met de lidstaten.  

"Neem bijvoorbeeld de rust- en rijtijden voor chauffeurs. Frankrijk beschouwt rusten in de vrachtwagencabine niet meer als officiële rusttijd. Bij overtreding daarvan riskeren chauffeurs een boete tot 30.000 euro en een jaar gevangenisstraf. Dit terwijl het in omringende landen wel is toegestaan. Ik ben blij dat ŠefÄoviÄ Frankrijk om opheldering zal vragen", aldus van Miltenburg.

Duidelijke regels

ŠefÄoviÄ deed een ruime toezegging op de vragen van D66 en zal de regels herzien als deze niet eenduidig of uniform zijn. Hij gaat daarbij in gesprek met de transportsector. Over de situatie in Frankrijk zei ŠefÄoviÄ dat hij geen beperkingen ziet in de huidige regelgeving die het rusten in de cabine zou kunnen verbieden.

Van Miltenburg: "Dit is een voorzichtige overwinning voor de transportsector. Ik ben positief over de houding van ŠefÄoviÄ, hij lijkt echt moeite te willen doen voor de sector. Maar eerst zien, dan geloven. Ik zal op de voet volgen of hij zijn toezeggingen ruimhartig nakomt."