Clicky


Chloortreinen worden niet gelost door stakers AkzoNobel

Chloortreinen worden niet gelost door stakers AkzoNobel
02-10-2014 10:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie zullen niet meewerken aan het lossen van chloortreinen mocht AkzoNobel besluiten deze naar Rotterdam te laten rijden. Ron Vos van FNV Bondgenoten: “Onze leden zijn aan het staken en gaan geen treinen lossen.”

Met chloor over het spoor

Vakbonden noemen het bizar dat AkzoNobel chloortreinen wil laten rijden terwijl het bedrijf aan de andere kant bij de rechter bepleitte dat de productie van chloor vanwege de veiligheid niet naar nagenoeg 0 procent kan worden gebracht. “En dan wel met het chloor over het spoor!?”, aldus de bonden.

Vos: “We hebben AkzoNobel laten weten dat wij een prima oplossing hebben om het conflict te beëindigen en waar alle partijen tevreden over kunnen zijn. De handelswijze van AkzoNobel getuigt van een erg starre houding, waarbij je je kan afvragen in hoeverre er nog sprake is van maatschappelijk verantwoord gedrag.”

Achtergrond

Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van AkzoNobel, laat zien dat er sprake is van een behoorlijke inkomensongelijkheid ten opzichte van soortgelijk werk bij andere bedrijven. De werknemers staken voor een aparte ondernemings-cao en een forse salarisverhoging, vanwege het achterblijven van de lonen ten opzichte van de inflatie in de afgelopen jaren, het verschil in lonen met de relevante bedrijfsomgeving en de looneis van 3 procent voor het jaar 2014.

Bij AkzoNobel Botlek werken 200 mensen, hiervan werken er 95 bij MEB (Membraam Elektrolyse Bedrijf).