Clicky


Werknemers chloorfabriek AkzoNobel zetten staking door

Werknemers chloorfabriek AkzoNobel zetten staking door
01-10-2014 11:43 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ROTTERDAM - De werknemers van de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam zetten hun staking door. Dat hebben ze maandag besloten tijdens een ledenvergadering.

De werknemers voeren actie, omdat ze graag een eigen ondernemingscao willen. In die cao moet een salarisverhoging van 10 procent worden opgenomen, ter compensatie van de jarenlange achterstand.

Kort geding

De staking bij het Membraan Elektrolyse Bedrijf (MEB, zoals de chloorfabriek officieel heet) begon op 8 september. Op 12 september werd de staking opgeschort, omdat de actie niet het beoogde effect had. Het leek erop dat AkzoNobel zodanig samenwerkte met afnemers, dat er op dat moment maar een kleine vraag naar chloor was.

Op 24 september werd de staking hervat. Twee klanten van AkzoNobel (Momentive en ShinEtsu) spanden daarop een kort geding aan. In afwachting van de uitspraak van het kort geding werd de chloorproductie teruggebracht tot 65 procent. De rechtbank in Rotterdam deed op 26 september uitspraak: de staking mag doorgaan, mits de chloorproductie niet verder wordt teruggebracht dan 40 procent (uit veiligheidsoverwegingen).

Staking gaat door

"De werknemers hebben afgelopen maandag besloten dat ze ervoor gaan. De staking gaat door, de chloorproductie wordt binnenkort verder afgebouwd", zegt Jelle Loosman, bestuurder bij CNV Vakmensen.

Bij AkzoNobel Botlek werken 200 mensen, hiervan werken er 95 bij het chloorbedrijf MEB (Membraam Elektrolyse Bedrijf).