Clicky


Opvolger Windows 8 heet Windows 10

Opvolger Windows 8 heet Windows 10
30-09-2014 23:48 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De opvolger van Windows 8 noemt Microsoft Windows 10. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens een presentatie dinsdagavond. Windows 10 biedt onder meer een startmenu, die voor Windows 7-gebruikers vertrouwder moet vallen dan het thuisscherm in Windows 8, aldus Microsoft.

Waarom versienummer 9 werd overgeslagen lichtte het bedrijf niet duidelijk toe. "Het zou niet juist zijn om het Windows 9 te noemen", sprak Microsoft-manager Terry Myerson.

Een van de vernieuwingen is de terugkeer van het startmenu dat bij Windows 8 had plaatsgemaakt voor een thuisscherm met interactieve tegeltjes. Het startmenu werkt meer zoals dat in Windows 7 en is beschikbaar op het bureaublad in Windows 10 via een startknop.

Gebruikers kunnen zelf de tegeltjes in het startmenu aanpassen. "We hopen de juiste balans te vinden, zodat alle Windows 7-gebruikers een vertrouwde gebruikservaring krijgen op apparaten die ze al gebruiken", aldus Microsoft-manager Joe Belfiore.

Windows 10 is volgens Microsoft straks ook bedoeld voor smartphones en vervangt daarmee het huidige Windows Phone. Gebruikers kunnen zich aanmelden om de testversie van Windows 10 voor laptops en desktops gratis te downloaden. De definitieve versie van het systeem verwacht Microsoft medio 2015 gereed te hebben.

Voor bedrijven moet Windows 10 onder meer nieuwe mogelijkheden bieden om zakelijke en privé-data van gebruikers op verschillende apparaten gescheiden te houden, zegt Myerson. (Novum)