Clicky


Grote controle op misstanden bij schoonmaak fastfoodketen

Grote controle op misstanden bij schoonmaak fastfoodketen
30-09-2014 11:41 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vorige week zijn bij 14 filialen van een landelijke fastfoodketen werknemers van twee schoonmaakbedrijven gecontroleerd op misstanden in de schoonmaakbranche. Uit vooronderzoek is gebleken dat er mogelijk sprake was van zwartwerk, illegale tewerkstelling en uitkeringsfraude.

Bij de controles waren de Inspectie SZW, de Belastingdienst, UWV, gemeenten en politie betrokken.

Bij 12 vestigingen zijn in totaal 25 schoonmakers aangetroffen van twee schoonmaakbedrijven. De gecontroleerde schoonmakers hadden verschillende nationaliteiten. In een aantal gevallen is uitkeringfraude geconstateerd, meldt de Inspectie SZW.

De schoonmaakbedrijven worden onder meer verdacht van overtreding van de Arbeidstijdenwet. Daarnaast is mogelijk sprake van overtreding van de Wet arbeid Vreemdelingen en van de Wet minumumloon.

Ook op fiscaal gebied wordt nader onderzoek verricht omdat er aanwijzingen zijn dat niet alle gewerkte uren werden verantwoord (zwartwerk) in de administratie van de schoonmaakbedrijven. De administratie van in ieder geval één van de schoonmaakbedrijven is bovendien gebrekkig en onvolledig. Daarnaast wordt door de Belastingdienst onderzocht of diverse toeslagen aan de schoonmakers terecht zijn verstrekt.

Ook werd in een aantal gevallen onveilig gewerkt. Ook hier wordt verder onderzoek naar gedaan.