Clicky


Consument let beter op zijn geld

Consument let beter op zijn geld
30-09-2014 09:59 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlanders staan dit jaar minder vaak rood dan in 2013. Ze letten bovendien iets beter op hun financiën dan een jaar geleden. Dat meldt platform Wijzer in Geldzaken dinsdag na onderzoek onder duizend consumenten tussen de 18 en 80 jaar.

Ongeveer 38 procent van de ondervraagden ging dit jaar in de min op zijn of haar betaalrekening. Vorig jaar was dat nog 45 procent. Ook het aantal mensen met dat een betalingsherinnering kreeg daalde, van 37 naar 32 procent. Negentig procent van de Nederlanders zegt over het algemeen goed op de uitgaven te letten.

Zes op de tien Nederlanders houden een buffer aan voor onvoorziene uitgaven. Bij ongeveer een kwart daarvan is dat potje voller dan vijfduizend euro. Zo'n 72 procent zou beter willen worden in het managen van het huishoudboekje. Vooral jongeren en lageropgeleiden zouden daarin willen verbeteren.

Lage inkomens houden hun huishoudboekje beter in de gaten dan huishoudens met een hoger inkomen. Ze zijn wel minder voorbereid op onvoorziene uitgaven. Nederlanders met een modaal inkomen staan het vaakst rood. Volgens de onderzoekers letten mensen in loondienst relatief gezien het minst goed op hun geld, al hebben ze vaak wel een goede buffer.

Wijzer in Geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, in samenwerking met ruim veertig organisaties uit onder meer de financiële sector, de wetenschap en de publieke sector. Het platform heeft tot doel het financiële inzicht onder Nederlanders te vergroten. (Novum)