Clicky


Asscher wil dreiging banenrovende robots pareren

Asscher wil dreiging banenrovende robots pareren
29-09-2014 16:28 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het is 'niet ondenkbaar' dat veel banen in de toekomst verloren gaan doordat robots het werk overnemen. Nederland moet die ontwikkeling 'pareren' door technologische ontwikkelingen te omarmen en de economie anders in te richten. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) maandag betoogd.

"Door de snelle opkomst van robots en andere technologie kan de toekomst er drastisch anders uit gaan zien dan het heden", zei Asscher tijdens een congres over de robotisering van de samenleving. "Robots zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag. Voor een aanzienlijk deel van de bestaande banen zijn zij daardoor in staat om werknemers te vervangen."

De overheid moet ervoor zorgen dat er voor deze mensen in de toekomst ook nog een inkomen is. "Daar moeten we nieuwe instrumenten voor verzinnen, dat gaat niet met ons huidige stelsel." Asscher wees onder meer op het belang van goede scholing en de hervorming van het belastingstelsel. Het fiscale stelsel moet zich richten op werkgelegenheid aan de onderkant, zo zei de bewindsman.

Dat de robotisering van de samenleving geen toekomstmuziek is toonde Asscher aan met een reeks voorbeelden. Hij wees onder meer op robots die het werk van de magazijnmedewerkers van Amazon gedeeltelijk vervangen en de zelfrijdende auto van Google die op termijn de taxi- en buschauffeur vervangt. "Een voorbeeld van eigen bodem is de volautomatische melkrobot, die veeboeren handenvol werk uit handen neemt."

Asscher benadrukte dat robotisering Nederland ook veel kansen biedt. Werk dat naar lageloonlanden is verplaats, kan met robots worden teruggehaald naar Nederland. Nederland moet daarom een broedplaats voor nieuwe technologische ideeën worden omdat technologische vooruitgang ook zorgt voor meer welvaart, veiligheid en een hogere levensverwachting. (Novum)