Clicky


Organisatie: veiligheid motorspektakel in orde

Organisatie: veiligheid motorspektakel in orde
28-09-2014 19:33 | Ongevallen | auteur De Redactie

HAAKSBERGEN - Met de veiligheidsmaatregelen rondom het motorspektakel in Haaksbergen was niets mis. Dat heeft de organisatie zondag gezegd tegen RTV Oost nadat een monstertruck op het publiek was ingereden. "Het publiek stond op 30 tot 35 meter afstand, achter een hek. Zo gebeurt het altijd", zo citeert de regionale zender Geerlof Kanis van Sterevenementen Haaksbergen.

Kanis ziet twee mogelijke oorzaken voor de fatale crash. Volgens hem bleef het gaspedaal hangen of deed de rem van de monstertruck het niet.

De organisatie werkt altijd met professionele stuntteams, vertelde Kanis later nog tegen de NOS. "Die geven aan hoeveel ruimte ze nodig hebben, met een veiligheidsmarge uiteraard." Bij die marge zegt Kanis het liefst nog wat op te tellen. "Want ik hou er ook niet van als zo'n wagen een paar meter voor de hekken stopt. Maar kennelijk is het niet genoeg geweest."

Meerdere ooggetuigen verbaasden zich tegenover de media over de veiligheidssituatie, waar de bezoekers dicht op het evenement, en deels met een muur in de rug, stonden op het kleine plein.

De gemeente laat weten dat het evenement beschikte over een geldige vergunning. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een verkennend onderzoek ingesteld naar de fatale crash tijdens het Haaksbergse motorevenement. Dit onderzoek staat los van het onderzoek van politie en justitie naar de toedracht van het ongeval.

Op videobeelden van het incident is te zien dat de truck - met reuzenbanden en een vermogen van 1500 pk - eerst over een rij auto's heen walst, en daarna met een boog op het publiek af rijdt. Het publiek aan de rand van het plein kon geen kant op.

Bij het ongeluk kwamen twee personen om het leven. De gewonden die vielen zijn vervoerd ziekenhuizen in Enschede, Winterswijk en Almelo. (Novum)