Clicky


Online drugshandelaar ongrijpbaar voor justitie

Online drugshandelaar ongrijpbaar voor justitie
27-09-2014 09:50 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlanders die via internet illegaal drugs verhandelen zijn bijna ongrijpbaar voor justitie. De pakkans is uiterst klein en hierdoor floreert de markt. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek naar drugshandelaren op het Tor-netwerk.

Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie voor de opsporing van internetcriminaliteit, stelt dat het vinden van dealers 'bijzonder gecompliceerd' is en een 'langdurige inzet van mankracht' vergt. Webwinkels kunnen alleen worden opgespoord door internationale samenwerking. De crimineel is zelf de zwakke schakel, aldus Van Zwieten.

In totaal zijn 26 Nederlandse drugswebwinkels op het anonieme netwerk actief, aldus de Volkskrant. Zij kennen gezamenlijk een jaarlijkse omzet van zo'n dertig miljoen euro. Dat is vier à vijf keer zo groot als die van fysieke coffeeshops in Nederland. De omzet stijgt bovendien, stellen geïnterviewde handelaren.

De webshops houden zich niet aan regels waar coffeeshops zich wel aan dienen te houden. Zo wordt bijvoorbeeld tegen alle regels van het Nederlandse coffeeshopbeleid drugs aan jongeren verkocht.

Volgens justitie is de inwisseling van bitcoins, waarmee voor de drugs wordt betaald, naar gewone euro's de bottleneck waarop goede recherche mogelijk is. "Dit is voor de opsporing een goudmijn", aldus het OM. Drugs kan ook bij de bezorging worden onderschept. Bestellingen worden redelijk vaak in beslag genomen. De drugs worden via brieven of pakketjes verstuurd. Lsd-handelaren hebben het eenvoudiger. De vloeibare drugs wordt gedrenkt in stukjes papier.

Toch worden veel handelaren niet ingerekend. Nederlandse handelaren mijden de VS omdat de pakkans daar groter is. Ook in Nederland willen ze onder de radar blijven. "Ik wil het niet te makkelijk maken voor de politie om bestellingen te doen en een profiel van mij op te bouwen", aldus handelaar 'Markovich'.

Voor het onderzoek bracht de Volkskrant een maand lang de grootse drugsmarktplaatsen in kaart. Via een speciaal zoekprogramma zijn alle aankopen via die pagina's geregistreerd en geanalyseerd. (Novum)