Clicky


'Air France schrapt Transavia-plannen helemaal'

'Air France schrapt Transavia-plannen helemaal'
24-09-2014 10:03 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Air France-KLM ziet af van de plannen om dochterbedrijf Transavia uit te breiden. Dat heeft de top van het bedrijf dinsdagnacht besloten, zo liet de Franse staatssecretaris Alain Vidalies woensdag aan de Franse radiozender RMC weten. Vidalies riep de piloten van Air France tegelijkertijd op te stoppen met hun tiendaagse staking.

De uitbreidingsplannen voor het goedkopere Transavia werden eerder al uitgesteld tot het einde van dit jaar. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij hoopte zo een einde te maken aan de acties van de piloten van de Franse tak, die volgens topman Alexandre de Juniac dagelijks vijftien tot twintig miljoen euro kosten.

Voor pilotenvakbond SNPL was die toezegging echter niet voldoende. De verkeersvliegers bleven daarom staken. Ze vrezen dat hun arbeidsvoorwaarden verslechteren als het luchtconcern bezuinigt bij Air France en tegelijkertijd Transavia uitbreidt. De arbeidsvoorwaarden bij die laatste maatschappij zijn namelijk minder dan bij de Franse bedrijfstak.

Nu Air France-KLM de plannen met Transavia heeft afgeblazen, moeten de piloten zo snel mogelijk stoppen met actievoeren, zo stelde Vidalies in het radio-interview. "Er is geen enkele reden om nu nog actie te voeren", aldus de staatssecretaris.