Clicky


PvdA wil loonsverhoging in bedrijfsleven

PvdA wil loonsverhoging in bedrijfsleven
23-09-2014 17:00 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet moet er bij het bedrijfsleven op aandringen de lonen te verhogen als zij daar de mogelijkheid toe hebben. Dat heeft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Hij vindt ook dat werknemers in de private sector moeten profiteren van de aantrekkende economie.

Nijboer zegt er woensdag tijdens de algemene financiële beschouwingen bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) op aan te dringen hier werk van te maken. "Ik ga minister Dijsselbloem vragen om met werkgevers en werknemers aan tafel te zitten voor enkele procenten loonstijging waar dat kan", aldus Nijboer. "Er zijn bedrijven die nog nooit zo veel spaartegoeden hebben gehad als nu."

De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zien niets in het plan van de PvdA. "Dit is gratis cadeautjes uitdelen met andermans geld", zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. "Het is echt een zaak van werkgevers en werknemers, zij moeten tot een cao komen. Hier gaat de politiek niet over."

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten stelt zich ook op dat standpunt. "Dit is echt het domein van de sociale partners. Dat heb ik de PvdA ook altijd horen zeggen. Waar wij over gaan dat hebben we gedaan: de nullijn loslaten bij het rijk, bij de ambtenaren." Volgens Schouten mengt Nijboer zich met zijn voorstel te veel in het domein van de sociale partners.

De SGP ziet eveneens niets in het plan, 'een cadeautje op kosten van het bedrijfsleven'. "Het lijkt me geen goed plan die lonen maar ongebreideld te laten stijgen", aldus SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. "De lonen kunnen in principe stijgen met de inflatie en de stijging van de arbeidsproductiviteit, alles wat je daar meer doet gaat ten koste van je concurrentiepositie."

Vakcentrale FNV maakte vorige week hun looneisen voor 2015 bekend. Iedere werkende zou er komend jaar minstens negenhonderd euro op vooruit moeten gaan. FNV stapt daarmee af van de eis van dit jaar van een loonsverhoging van drie procent. Door niet van percentages, maar van vaste bedragen uit te gaan, is de procentuele stijging hoger voor mensen die onder die gemiddelde inkomensgrens zitten. (Novum)