Clicky


Drivers’ Fuel Challenge: verlaag het brandstofverbruik tot tien procent

Drivers’ Fuel Challenge: verlaag het brandstofverbruik tot tien procent
22-09-2014 16:25 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Chauffeurs kunnen veel betekenen voor het brandstofverbruik en veel kosten besparen voor het transportbedrijf. Dit toonde Christian Scheiflinger uit Oostenrijk aan bij het behalen van de winst in de finale van Volvo’s Drivers’ Fuel Challenge 2014: een wereldwijde zoektocht naar de zuinigste chauffeur die in februari van start ging.

“In totaal deden 11.000 chauffeurs mee aan de competitie. Alle 23 finalisten hebben uitstekend gepresteerd. Je moet in staat zijn om je aan te passen aan het verkeer en weten hoe je de enorme kracht van een rijdende en volledig geladen truck in beweging kunt houden. Een goede chauffeur weet hoe hij dit gewicht kan benutten”, verklaart Andrew Low, Driver Development Manager bij Volvo Trucks en verantwoordelijk voor de Drivers’ Fuel Challenge.

Voor een transportbedrijf van gemiddelde grootte vormt brandstof net iets meer dan een derde van de kosten. Uit gegevens van Volvo Trucks blijkt dat een brandstofefficiënte chauffeur tot 10% brandstof kan besparen wat op de langere termijn een grote besparing kan opleveren voor transportbedrijven.

De Nederlandse finalist Miquel Wiegmink vanVeenstra|Fritom geeft aan dat zuinig rijden bijna een sport voor hem en binnen Veenstra|Fritom is geworden: “Bij ons staat zuinig rijden hoog op de agenda. Brandstofbesparing is cruciaal om rendement te behouden. De Drivers’ Fuel Challenge versterkt onze gedachte dat professionele chauffeurtraining bijdraagt aan de motivatie om brandstof te besparen. Daarnaast is het gewoon hardstikke leuk.”

De finale vond plaats in Gotenburg op vrijdag 19 september. De Drivers’ Fuel Challenge is voor Volvo Trucks een van de tools om te laten zien hoeveel verschil een chauffeur eigenlijk kan maken.

“Het gaat erom bewustwording te realiseren en te laten zien hoeveel verschil een individuele chauffeur kan maken. De Drivers’ Fuel Challenge is een uitgewezen kans om dit onder de aandacht te brengen. Zuinig rijden kan door alle chauffeurs aangeleerd worden. Het kost alleen doorzettingsvermogen en inzet om dit iedere dag vol te blijven houden”,  verklaart  Berend Kamphuis, Manager Transport Solutions bij Volvo Trucks Nederland.