Clicky


Kritiek op Roemer uit fractie

Kritiek op Roemer uit fractie
19-09-2014 09:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer heeft geen goede beurt gemaakt binnen zijn partij met zijn optredens tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Verschillende anonieme fractiegenoten uiten kritiek op hem in het AD. Het komt niet vaak voor dat SP'ers hun frontman afvallen. Overigens verbindt niemand consequenties aan de uitglijder.

Roemer moest woensdag het antwoord schuldig blijven toen hem om een tegenbegroting werd gevraagd tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen. Volgens de andere partijen ontbrak daardoor iedere onderbouwing van zijn pleidooien. Hij gaf donderdagochtend toe dat het 'geen handig moment' van hem was. Diezelfde dag diende hij alsnog een tegenbegroting in.

"Ronduit jammer", zegt een Kamerlid. "Emile heeft zich laten afbluffen. Hij had in de tegenaanval moeten gaan en zeggen: wat kletst u nou meneer Pechtold?" Een andere anonieme fractiegenoot verwijst naar 2012 toen Roemer tijdens de verkiezingscampagne ook de cijfers een keer niet paraat had en een voorsprong in de peilingen snel zag teruglopen. "Dat was heel pijnlijk."

Kamerleden die wel met hun naam in de krant reageren zijn minder kritisch. Harry van Bommel zegt dat Roemers positie niet ter discussie staat, maar noemt zijn optreden wel 'onhandig'. "Ik weet niet hoe dit kon gebeuren." Nine Kooiman laat weten dat het 'anders moet'. "We moeten daar nog over vergaderen, maar volgende keer kunnen we wellicht beter vooraf met onze plannen komen." (Novum)