Clicky


'De Kikker' per dieplader naar Stadskanaal onder stoom

'De Kikker' per dieplader naar Stadskanaal onder stoom[+foto's]
18-09-2014 18:46 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

STADSKANAAL - De voorbereidingen zijn in volle gang. De eerste stoomlocomotief is inmiddels gearriveerd in Stadskanaal, waar dit weekend door de vrijwilligers van museumspoorlijn STAR de tweede editie van Stadskanaal onder stoom wordt georganiseerd. De locomotief die vandaag aankwam is afkomstig van het Museum Buurtspoorweg uit Haaksbergen. Gebouwd in 1901 is dit de oudste in Nederland gebouwde stoomlocomotief die nog rijdt. Z'n bijnaam is "de kikker".

De 33 ton zware locomotief werd per dieplader naar Stadskanaal gebracht. Ter beperking van de transporthoogte moest de schoorsteen voor aanvang van het transport gedemonteerd worden.

Naast deze locomotief zijn er dit weekend nog drie andere stoomlocomotieven in actie te zien. Naast "de kikker" en de eigen locomotief van de STAR zijn er treinen onderweg uit Goes en Rotterdam.

Verder komen er nog enkele andere historische diesellocomotieven naar Stadskanaal, waaronder de rode duivel. Daarnaast zijn er bij het station van Stadskanaal ook stoommachines, een stoomauto en zelfs een stoomschip te zien. De datum 20 september is dit jaar extra bijzonder, het is deze dag exact 175 jaar geleden dat de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem officieel geopend werd.

STAR staat voor Stichting Stadskanaal Rail. Het is een volledig door vrijwilligers gerunde organisatie die over een eigen spoorlijn beschikt tussen Musselkanaal en Veendam. Met een lengte van 26 kilometer is dit de langste museumspoorweg in Nederland.

Auteur: Leonard Looijenga