Clicky


Gemeente mag bijstandsonderzoek niet uitbesteden

Gemeente mag bijstandsonderzoek niet uitbesteden
17-09-2014 15:31 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Gemeenten mogen onderzoek naar bijstandsfraude niet uitbesteden aan een commerciële partij. Uitvoering van de bijstand behoort tot de kerntaken van gemeenten en moet daarom binnen het publieke domein worden uitgevoerd. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaald.

De rechters deden uitspraak in een zaak tussen de gemeente Amstelveen en een vrouw van wie de bijstand was stopgezet en teruggevorderd. De vrouw zou samen hebben gewoond, terwijl ze als alleenstaande bij de gemeente bekend was.

De gemeente had onderzoek naar bijstandsontvangers uitbesteed aan een bedrijf. Dat bedrijf werd alleen betaald als onderzoek leidde tot intrekking, beëindiging of weigering van de uitkering. Omdat de informatie niet binnen het publieke domein was verzameld, is het bewijs dat het bedrijf verzamelde niet rechtmatig verkregen. Door de uitkering stop te zetten en terug te vorderen, handelde de gemeente in strijd met de wet, oordeelt de raad.

De rechtbank in Amsterdam had de gemeente eerder nog gelijk gegeven, maar de vrouw ging in beroep. Tegen het oordeel van de CRvB, de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, kan geen beroep meer worden aangetekend. (Novum)