Clicky


Eaton laat werknemers onder dwang tekenen voor ontslag

Eaton laat werknemers onder dwang tekenen voor ontslag
17-09-2014 11:22 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

HOEVELAKEN - De multinational Eaton, producent van koppelingen voor vrachtwagens, heeft in locatie Hoevelaken werknemers onder dwang laten tekenen voor ontslag. Dat meldt FNV Bondgenoten.

Onlangs besloot Eaton de poorten te sluiten van haar locatie in Hoevelaken, om de productie te verplaatsen naar Polen. Op 26 augustus verliep de eerste deadline voor de eerste groep medewerkers om te tekenen voor vertrek. Op dat moment waren de medewerkers nog vastberaden dit niet te doen en sloten vakbondsacties niet uit.  Vervolgens heeft  de Eaton HRM manager voor Europa tijdens een vakbondsvergadering  de medewerkers dusdanig onder druk gezet, dat werknemers zich gedwongen voelden om in te stemmen met een vertrekregeling.

Respectloze behandeling personeel

Eaton dreigde met gerechtelijke procedures om de lange dienstverbanden te ontbinden, indien de werknemers niet tekenden voor ontslag met wederzijds goed vinden. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Metaal: "Het gevolg van een dergelijke procedure is het mislopen van een aantal maanden WW, als gevolg van UWV beleid. Het vooruitzicht gemiddeld drie tot vier maandsalarissen mis te lopen liet de medewerkers geen andere keuze dan te tekenen.  De medewerkers in Hoevelaken, die verenigd zijn in FNV Metaal, hebben nog één doel en dat is voorkomen dat hun collega´s hetzelfde overkomt. Zij gaan als eerste een klacht indienen bij Eatons interne hulplijn voor Ethische en Financiële Integriteit."

Wet overtreden

FNV vakbondslid Hans Visser: "Ik voel mij wederom respectloos behandeld door Eaton. Het bedrijf heeft op geen enkele manier naar ons willen luisteren en is zelfs bereid geweest de Wet te overtreden om haar doel te bereiken. Een zo groot mogelijke winst tot stand brengen is kennelijk haar doel.  Het tevreden houden van de  aandeelhouders is  belangrijker dan de medewerkers, dat is duidelijk. Dit is niet mijn ethiek. Ik ben benieuwd of de hoogste baas van Eaton in Amerika, meneer Sandy Cutler op de hoogte is van deze werkwijze. Ik denk het niet. Het is namelijk hij, die ons steeds voorhoudt op posters in de fabriek  ‘Ethiek is de verantwoordelijkheid van iedereen’.  Kennelijk geldt dit niet in Nederland."