Clicky


'Kabinet speelt mooi weer met afschaffen nullijn'

'Kabinet speelt mooi weer met afschaffen nullijn'
16-09-2014 19:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Er is een forse inhaalslag nodig om de salarissen in het onderwijs weer op niveau te krijgen. Het kabinet verschaft zichzelf met de toezegging in de Miljoenennota om de nullijn af te schaffen 'vooral een mogelijkheid om mooi weer te spelen'. Dat stelt onderwijsvakbond AOb dinsdag in reactie op de begrotingsplannen van het kabinet voor 2015.

De plannen die op Prinsjesdag werden gepresenteerd, zijn volgens de bond niet verrassend. Hoewel de AOb blij is dat de nullijn van tafel is en er dus ruimte komt voor loonstijgingen voor onderwijspersoneel, zijn de plannen 'slechts een begin'. "De bezuinigingen op onderwijspersoneel zijn niet op te lossen door wat loonruimte toe te staan", aldus de bond.

Geen enkele sector is er de afgelopen jaren zo hard op achteruit gegaan als het onderwijs, stelt de AOb. Mede door het hanteren van de nullijn, waardoor de lonen niet meestegen met de inflatie, gingen werknemers in de sector er acht procent op achteruit. Door die nullijn 'strandde bovendien de kabinetsambitie de onderwijssector aantrekkelijker te maken voor hoogopgeleiden', oordeelt de bond.

De AOb wil in de toekomst vaker met verantwoordelijk minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in gesprek om problemen in de sector op te lossen. "Bussemaker kan ook wel wat meer input van de werkvloer gebruiken." (Novum)