Clicky


Eén veiligheidsnorm voor Nederlandse delta

Eén veiligheidsnorm voor Nederlandse delta
16-09-2014 19:30 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Nederland wordt beter beschermd tegen het wassende water. In plaats van verschillende normen voor verschillende delen van het land, kan in de toekomst iedereen achter de dijken rekenen op een gelijk beschermingsniveau. Dat staat in het Deltaprogramma 2015 dat dinsdag op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Het gaat om een niveau van ten minste een op de honderdduizend, wat betekent dat de kans om te overlijden als gevolg van een overstroming jaarlijks nergens groter is dan 0,001 procent. Volgens minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vormt het nieuwe Deltaplan een 'nieuw hoofdstuk in onze eeuwenlange relatie met het water'.

Vergeleken met het eerste Deltaplan van zestig jaar geleden wonen meer Nederlanders in laaggelegen gebieden. "Onze economische activiteiten zijn veel groter. En door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en komt er meer water door onze rivieren. Het is dus tijd voor een nieuw deltaplan met extra bescherming", aldus de bewindsvrouw.

In het plan wordt ruim vijftien miljard euro geïnvesteerd om ruim 1500 kilometer aan dijken en duinen aan te pakken. Dat is ongeveer zeven tot negen miljoen per kilometer. De grootste investeringen moeten worden gedaan in het rivierengebied. Tot 2028 wordt jaarlijks hiervoor 362 miljoen ingelegd in het Deltafonds, evenredig verdeeld tussen het rijk en de waterschappen.

Het plan voorziet verder in een betere zoetwatervoorziening om het land te wapenen tegen verzilting en langere periodes van droogte. Daarvoor wordt 450 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 150 miljoen wordt gefinancierd door het rijk. Ook moeten alle overheden steden en dorpen uiterlijk in 2050 'waterbestendig' inrichten, bijvoorbeeld met de aanleg van drijvende woningen of meer groen.

Ook wordt de delta van de Rijn en de Maas, met de haven van Rotterdam en de steden daaromheen, beter beschermd. Het gaat om een van de kwetsbaarste plekken van Nederland waar veel mensen wonen en veel geld wordt verdiend. Daar worden de dijken beschermd. Ook de Maeslantkering moet effectiever worden. Het IJsselmeer krijgt ten slotte een flexibel waterpeil, waardoor de voorraad zoet water beter kan worden beheerd.

De Unie van Waterschappen is 'tevreden' met het Deltaplan zoals dat dinsdag is gepresenteerd op Prinsjesdag. De Unie pleit wel voor het verlengen van het Deltafonds tot 2050, waardoor het benodigde geld gewaarborgd blijft tot het programma is uitgevoerd. Ook willen de waterschappen dat de 150 miljoen euro die het rijk overheeft voor de zoetwatermaatregelen die in Nederland nodig zijn snel beschikbaar komt. (Novum)