Clicky


Rechtbank blundert met vertrouwelijke info kinderen

Rechtbank blundert met vertrouwelijke info kinderen
16-09-2014 10:28 | Binnenland | auteur De Redactie

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vorige maand vertrouwelijke informatie over drie kinderen uit Alblasserwaard naar een verkeerd adres gestuurd. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in het AD.

De ontvanger, Dordtenaar Huib van Ochten, had niks met die rechtszaak te maken. Hij was verwikkeld in een andere zaak en dreigde volgens de woordvoerder met de brief naar de pers te stappen als die zaak niet in zijn voordeel zou worden beslist.

Het dreigement heeft uiteraard geen invloed gehad op de procedure rond Van Ochten, zegt de woordvoerder. Het dreigement kan worden gezien als afpersing, maar de rechtbank is niet van plan een zaak tegen de Dordtenaar aan te spannen. "We zijn heel blij als iemand ons waarschuwt wanneer een brief verkeerd wordt bezorgd. Dat zet ons op scherp."

Van Ochten had 15 augustus laten weten dat hij een brief had die niet voor hem bestemd was, waarbij hij ook aangaf wat hij in ruil voor de brief verlangde. De rechtbank heeft in een schriftelijke reactie laten weten niet op de eis in te kunnen gaan. "Uiteindelijk was de brief binnen enkele dagen weer in goede handen", zegt de woordvoerder. Hij kan niet uitsluiten dat er kopieën van de brief zijn gemaakt. "Maar de informatie ligt niet op straat. De brief staat voor zover wij weten bijvoorbeeld niet op internet."

In de brief verzoekt de Raad voor de Kinderbescherming de ondertoezichtstelling van een 3-jarig meisje, haar 7-jarige zusje en haar 11-jarige broertje, schrijft het AD. De kinderen zouden door hun gescheiden ouders in hun zedelijke of geestelijke belangen of gezondheid ernstig worden bedreigd. Alle betrokkenen worden in de brief met naam en toenaam genoemd.

De brief kon bij de Dordtenaar belanden doordat die in een verkeerde envelop was gestopt. Daarom controleert voortaan iemand of alle brieven in de juiste envelop zitten. Aan de ouders zijn inmiddels excuses aangeboden.

De woordvoerder benadrukt verder dat de rechtbank jaarlijks honderdduizenden brieven verstuurt. "In de vier jaar dat ik hier werk heb ik niet eerder meegemaakt dat een brief verkeerd is verstuurd, maar iedere keer dat het verkeerd gaat is natuurlijk een keer te veel." Volgens de zegsman valt niet uit te sluiten dat het ooit nog eens mis gaat. "Het is belangrijk dat mensen het aangeven als ze verkeerde post ontvangen. Want het betekent ook dat degene voor wie de brief bestemd was belangrijke informatie niet heeft ontvangen." (Novum)