Clicky


Tientallen landen bieden Irak hulp in strijd IS

Tientallen landen bieden Irak hulp in strijd IS
15-09-2014 16:37 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - Dertig landen hebben maandag Irak onder meer 'gepaste militaire steun' toegezegd in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dat schrijven de naties, waaronder Nederland, in een slotverklaring van een conferentie in Parijs over de internationale coalitie tegen IS, meldt de BBC.

De landen beloofden Irak 'alle hulp die nodig is' te bieden. Het is niet duidelijk om wat voor militaire steun het exact gaat.

"De terreurdreiging is mondiaal van aard en dient daarom ook op mondiaal niveau te worden aangepakt", zei de Franse president François Hollande bij het openen van de bijeenkomst. "Er is geen tijd te verliezen."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hamerde er maandag in Parijs op dat alleen politieke samenwerking en machtsdeling tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Irak een duurzame oplossing kunnen brengen. Daarbij kunnen de maandag bijeengekomen landen de Iraakse regering helpen, denkt Timmermans.

De Iraakse president Fuad Massoum, ook aanwezig in Parijs, zei dat de internationale gemeenschap de jihadisten snel moet aanpakken. "Als deze interventie en steun aan Irak te laat komen, betekent dit dat Islamitische Staat nog meer gebieden kan bezetten en hun dreiging alleen maar groeit", aldus Massoum.

De Verenigde Staten zeiden verder maandag niet open te staan voor militaire samenwerking met Iran om IS te verslaan. Wel staat wat Washington betreft de deur naar gesprekken met Teheran open.

De aankomend eurocommissaris herhaalde dat Nederland wel degelijk meedenkt over de gewapende strijd tegen IS. Nederland is niet voor niets uitgenodigd voor de Irak-conferentie, zei hij. Later deze week overlegt Nederland volgens Timmermans met de Verenigde Staten over een militaire bijdrage aan de bestrijding van IS. (Novum)