Clicky


Russische boycot raakt paprika, appel en zuivel

Russische boycot raakt paprika, appel en zuivel
15-09-2014 16:27 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De prijzen van paprika's, zuivelproducten en Elstarappels zijn gedaald door de Russische voedselboycot. De prijzen in de groente- en fruitsector als geheel lijken zich te stabiliseren. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De paprikaprijs is inmiddels onder de door de Europese Unie gestelde minimumprijs gezakt, aldus Dijksma. "Ook de prijzen van Elstarappels dalen. In de zuivelsector is een duidelijke prijsdaling opgetreden. Recent lijkt de prijs zich wel te stabiliseren."

De bewindsvrouw zegt de markt- en prijsontwikkelingen 'nauwgezet' in de gaten te houden. Als het nodig is, dringt ze bij Europese Commissie aan op 'aanvullende maatregelen'. Dijksma zegt ook nog altijd op zoek te zijn naar nieuwe afzetmarkten voor Nederlandse boeren en tuinders.

Op verzoek van de Tweede Kamer geeft Dijksma verder inzage in de handelscijfers van de Nederlandse agrarische sector. Die liet het afgelopen jaar een flinke groei zien. "Het Nederlandse agrarische handelsoverschot steeg van 24,3 miljard euro in 2012 tot 27,4 miljard euro in 2013. Dit agrarische handelsoverschot komt tot stand uit de handel met EU-landen." In totaal werd tachtig procent geëxporteerd naar EU-landen.

Van de landen buiten de EU blijkt China de voornaamste handelspartner van Nederland. Het land wordt gevolgd door de Verenigde Staten en Rusland. Gezamenlijk hebben deze landen een aandeel van twintig procent in de Nederlandse agrarische export buiten de EU.