Clicky


Chaos in vliegverkeer door staking Air France

Chaos in vliegverkeer door staking Air France
15-09-2014 16:05 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De pilotenstaking bij Air France zorgt maandag voor chaos in het internationale vliegverkeer. Het Franse bedrijf schrapte maandag de helft van de vluchten. De situatie zal de komende dagen waarschijnlijk verergeren.

Zo'n 65 duizend mensen kregen maandag te maken met vertragingen of annuleringen, liet Air France weten aan het Franse tijdschrift Le Point.

De staking duurt mogelijk de hele week. Daarmee zou het de langste Air France-staking zijn sinds 1998. De luchtvaartmaatschappij raamt de kosten van de staking op tien tot vijftien miljoen euro per dag. KLM, dat met Air France is gefuseerd, wordt niet door de stakingen getroffen.

Ongeveer zestig procent van de 3800 piloten staakt volgens Air France. Vakbonden zeggen tegen The New York Times dat bijna driekwart van de piloten niet vliegt.



De problemen worden de komende dagen waarschijnlijk groter, omdat de piloten die maandag extra werden ingezet dinsdag en woensdag verplicht moeten rusten. Dinsdag moet volgens Le Point zestig procent van de vluchten moeten worden geannuleerd.

Prijsvechter Easy Jet profiteert van de staking door extra stoelen aan gestrande reizigers aan te bieden. In Parijs alleen al vervoerde de maatschappij maandag duizend extra passagiers.

Vorige week besloot Air France vluchten te gaan overhevelen naar prijsvechter en dochtermaatschappij Transavia. De Air France-piloten die naar Transavia worden overgeplaatst willen hun oude arbeidsvoorwaarden behouden. (Novum)