Clicky


OESO verlaagt groeiverwachtingen voor eurozone

OESO verlaagt groeiverwachtingen voor eurozone
15-09-2014 12:46 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De eurozone groeit dit jaar minder hard dan voorzien. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag in haar nieuwste groeiprognose.

Waar de organisatie voor ontwikkelde economieën dit voorjaar nog uitging van een groei van meer dan een procent, is dat nu bijgesteld naar 0,8 procent. Voor volgend jaar verwacht de OESO een groei van 1,1 procent. In mei was nog 1,7 procent voorspeld.

De denktank wijst in de raming op de grote verschillen tussen de landen. Zo bedraagt de groei in Duitsland dit en volgend jaar anderhalf procent, terwijl de Italiaanse economie naar verwachting dit jaar nog krimpt (-0,1 procent) en volgend jaar slechts licht aandikt (+0,1).

De OESO raadt de Europese Centrale Bank aan de geldkraan verder open te zetten, gelet op de lage groeiverwachtingen en het risico op deflatie. De onlangs aangekondigde maatregelen zijn 'welkom', maar meer kwantitatieve verruiming zou volgens de Parijse denktank 'gerechtvaardigd' zijn.

De lidstaten van de Europese Unie zouden volgens de OESO verder maximaal gebruik moeten maken van de ruimte in de Europese begrotingsregels. Die schrijven voor dat overheden maximaal drie procent meer mogen uitgeven dan er binnenkomt. In Duitsland is inmiddels sprake van een overschot. Frankrijk en Italië halen de norm echter al jaren niet.

Voor de Verenigde Staten voorziet de OESO een economische groei dit jaar van 2,1 procent en een jaar later met 3,1 procent. Eerder was 2,6 en 3,5 procent voorspeld. De groei in het Verenigd Koninkrijk bedraagt naar verwachting 3,1 en 2,8 procent. Japan groeit volgens de OESO in 2014 en 2015 met respectievelijk 0,9 en 1,1 procent. (Novum/ABM FN)