Clicky


Grote Amerikaanse bedrijven samen tegen cybercrime

Grote Amerikaanse bedrijven samen tegen cybercrime
15-09-2014 12:38 | Misdaad | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vier grote Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijven gaan samenwerken voor een veiliger internet. Palo Alto Networks, Fortinet, McAfee en Symantec vormen samen de Cyber Threat Alliance (CTA), zo laten ze weten in een gezamenlijke verklaring. Door het delen van kennis hopen de bedrijven beter te kunnen optreden tegen cybercriminaliteit.

Het afgelopen jaar zijn van miljoenen consumenten wereldwijd persoonlijke gegevens gestolen. Instanties krijgen volgens de internetbeveiligers steeds meer te maken met digitale aanvallen op hun organisatie. De groei en professionalisering van cybercriminaliteit maakt het volgens de alliantie noodzakelijk samen te werken.

Informatie over virussen werden al in de jaren negentig onder bedrijven uitgewisseld. De Cyber Threat Alliance gaat volgens de participanten een stap verder. Met uitgebreide statistieken hopen de bedrijven trends in kaart te kunnen brengen om beter in te spelen op toekomstige dreigingen. De bedrijven hopen dat andere bedrijven zich bij de samenwerking aansluiten.

De onderlinge concurrentie komt door de samenwerking niet in gevaar, zeggen de participanten. De verschillen tussen de bedrijven zouden groot genoeg zijn om kartelvorming te voorkomen.

Fortinet en Palo Alto Networks, twee concurrenten op de firewall-markt, begonnen in mei al een samenwerking. Met de toetreding van McAfee en Symantec hebben ze twee van de grootste fabrikanten van betaalde antivirussoftware binnengehaald. Symantec is bekend van de Norton anti-virussoftware en McAfee is een dochteronderneming van computergigant Intel. (Novum)