Clicky


Dertig extra onderzoekers naar Oekraïne

Dertig extra onderzoekers naar Oekraïne
12-09-2014 15:56 | Ongevallen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet stuurt dertig extra onderzoekers Charkov in het oosten van Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Zodra de omstandigheden het toelaten, kunnen zij dan meteen naar de rampplek van vlucht MH17 om verder te zoeken naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen. Zij voegen zich bij de vijftien mensen die al in Charkov zijn. Onderzoeksleider Pieter-Jaap Aalbersberg is al teruggekeerd in Oekraïne.

Volgens Rutte is een 'ontwikkeling' gaande sinds vorige week een staakt-het-vuren geldt. "Dat is een hoopvolle ontwikkeling. Tegelijkertijd moet je vaststellen dat de veiligheidssituatie rond de crashsite nog steeds fragiel is."

Het kabinet wil geen enkele gelegenheid onbenut laten om terug te keren. "Ik kan geen garantie geven dat we toegang krijgen, ik wil ook geen valse hoop wekken. Maar ik wil wel zeggen dat er geen twijfel over kan bestaan dat als we op de rampplek kunnen werken, we dat zullen doen." De 'opschaling' van het team in Charkov zorgt ervoor dat Nederland 'heel snel kan handelen'.

Het is nog steeds de bedoeling het onderzoek op de crashsite voort te zetten voordat de winter invalt. Tegelijkertijd blijft het kabinet weigeren om te onderhandelen met de rebellen. Dat zou een erkenning inhouden, zei Rutte. De onderhandelingen met de separatisten worden gevoerd via de OVSE, aldus de premier. (Novum)