Clicky


Rusland: Oekraïne verantwoordelijk voor crash MH17

Rusland: Oekraïne verantwoordelijk voor crash MH17
10-09-2014 14:51 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Oekraïense regering is volledig verantwoordelijk voor het neerstorten van het toestel van Malaysia Airlines in juli. Dat heeft de Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe woensdag gezegd in een gesprek met zijn Maleisische evenknie, meldt AFP. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

"De crash vond plaats in het luchtruim van Oekraïne, dat de volledige verantwoordelijkheid draagt voor wat er is gebeurd", zei Sjoigoe. "Ik ben ervan overtuigd dat als Oekraïne zijn binnenlandse problemen zou trachten op te lossen zonder het gebruik van gewapende strijdkrachten en zware artillerie deze tragedie nooit zou hebben plaatsgevonden."



De opmerkingen van Sjoigoe komen een dag na de presentatie door Nederlandse onderzoekers van hun voorlopige bevindingen over de crash. In het rapport wordt de conclusie getrokken dat het vliegtuig in de lucht in stukken brak nadat het door een groot aantal objecten met hoge snelheid was doorboord.

Kiev en het Westen gaan ervanuit dat de Boeing 777 is neergehaald met een raket die door Rusland is geleverd aan de separatisten in Oost-Oekraïne. Moskou en de rebellen ontkennen dit en zeggen dat Oekraïne het vliegtuig uit de lucht heeft geschoten.  (Novum)