Clicky


OM wil criminele medewerkers transportbedrijf 8,9 miljoen euro afpakken

OM wil criminele medewerkers transportbedrijf 8,9 miljoen euro afpakken
09-09-2014 19:09 | Criminaliteit | auteur De Redactie

ARNHEM - De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep gevorderd dat een drietal veroordeelden in een omvangrijke hashzaak in totaal € 8,9 miljoen wordt afgepakt. Dat bedrag hebben zij in de visie van het OM verdiend met een aantal hash- en marihuanatransporten in georganiseerd verband vanuit Marokko via Spanje naar Nederland. De mannen werkten bij een transportbedrijf in Denekamp. Na aankomst in Nederland werden de partijen tijdelijk opgeslagen op een geheime bergplaats in Zeist waarna de hash verder getransporteerd werd naar Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittanië.

De mannen werden in 2011 onherroepelijk veroordeeld tot 2 jaar en 10 maanden cel, 2 jaar en 8 maanden cel en 2 jaar en 4 maanden cel voor internationale hashhandel en deelname aan een criminele organisatie. De mannen worden gezien als de opdrachtgevers.

In de visie van het OM hebben de mannen in een periode van bijna vier jaar (1998 - november 2001) een bedrag van € 8,9 miljoen verdiend met de strafbare feiten. Het OM wil dat hen dit geld wordt afgepakt.

Doel afpakken: crimineel zo hard mogelijk treffen

Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is drijfveer, motief en opbrengst van beroepscriminaliteit. Daarom is afpakken zo belangrijk. Als misdaad niet loont, verdwijnt een belangrijke prikkel om delicten te plegen. Kortom, als misdaad niet loont, is dat de beste preventie. Bovendien is het belangrijk te voorkómen dat criminele winsten worden geherinvesteerd. Dat zijn de belangrijkste gedachten achter het afpakken van criminele winsten, bij georganiseerde misdaad én bij kleinere, veelvoorkomende criminaliteit.