Clicky


Huizense jihadisten blijven in cel

Huizense jihadisten blijven in cel
02-09-2014 17:31 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De vier ouders uit Huizen die dit weekend werden aangehouden voor het steunen van de gewapende strijd van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) mogen langer worden vastgehouden. Het vastzetten van het viertal kan door de beugel, heeft de rechter-commissaris dinsdag bepaald.

Als de ouders worden vrijgelaten, krijgen zij hun uithuisgeplaatste kinderen niet meteen terug, meldt NRC Handelsblad dinsdag. De Raad voor de Kinderbescherming wil dan eerst onderzoeken of de kinderen veilig zijn bij hun ouders, ook als het Openbaar Ministerie besluit hen niet te vervolgen.

Het eerste ouderpaar werd vrijdagavond aangehouden. Bij het doorzoeken van het huis van de 30-jarige vrouw en de 31-jarige man werden aanwijzingen gevonden dat het gezin op het punt stond te vertrekken uit Nederland. Een dag later werd een ander stel uit Huizen opgepakt. Deze 34-jarige man en zijn 32-jarige vrouw worden net als het andere echtpaar verdacht van het steunen van de gewapende strijd van IS en deelneming aan een terroristische organisatie.

Het OM besloot maandag ervoor te kiezen de vier drie dagen langer vast te houden omdat meer tijd nodig is voor onderzoek. De rechter-commissaris moest dinsdag nog wel oordelen over het vastzetten van de ouders. De officier van justitie gaat nu beslissen of de verdachten donderdag worden voorgeleid. (Novum)