Clicky


Obama met handen in het haar om provocaties Poetin

Obama met handen in het haar om provocaties Poetin
02-09-2014 17:12 | Buitenland | auteur De Redactie

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama doet woensdag Estland aan om met leiders van de Baltische staten te spreken over dreigingen vanuit Rusland en de crisis in Oekraïne. Ook is hij hierna aanwezig op de NAVO-top in Wales donderdag en vrijdag die in het teken van dezelfde provocaties en dreigingen staat. Obama's bezoek wordt echter overschaduwd door het toenemende agressieve gedrag van de Russische president Vladimir Poetin en het onvermogen van het Westen dit een halt toe te roepen.

In aanloop naar Obama's bezoek lijkt Poetin het conflict in Oekraïne alleen maar verder op de spits te drijven. De NAVO schat dat ongeveer duizend Russische militairen actief zijn in het oosten van het land. Ook levert Moskou wapens en hulpgoederen aan de separatisten. Woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko zei dinsdag dat op talloze plekken in Donetsk en Loehansk Russische militairen en strijders zijn gesignaleerd. Waarschijnlijk verwacht de Russische president geen serieuze dreiging vanuit Washington. Hoewel Obama Poetin herhaaldelijk met nieuwe sancties heeft gedreigd, moet de Amerikaanse president niets weten van oproepen om militaire steun aan Oekraïne te leveren. Ook de Europese Unie en de NAVO lijken niet goed te weten wat ze met de agressie van Moskou aan moeten.

"Ik vermoed dat Poetin denkt dat het Westen niet zorgt voor de zwaarste sancties of voor de wapens waarmee Oekraïne zichzelf kan verdedigen", aldus voorzitter van de Senaatscommissie voor Internationale Betrekkingen Robert Menendez. "Wij moeten hem laten zien dat dit niet klopt."

Eugene Rumer, een Amerikaanse oud-inlichtingenofficier die zich jaren met Rusland bezighield, denkt dat de lauwe reactie van het Westen op de dreigingen uit Moskou de buurlanden van Rusland angst inboezemt. "Zij zien de westerse reacties als ontoereikend", zegt Rumer. "Dat maakt hen alleen maar meer bezorgd."

Obama zal de lidstaten op de NAVO-top in Wales dan ook oproepen hun defensiebudget op te krikken. De afgelopen jaren werd door de meeste NAVO-landen, waaronder ook Nederland, juist op defensie bezuinigd. Tevens wordt verwacht dat de organisatie zal investeren in trainingsmissies en andere operaties in Midden- en Oost-Europa.

Oekraïne is geen NAVO-lid, maar de afgelopen maanden heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen wel herhaaldelijk steun toegezegd aan de regering in Kiev. President Petro Porosjenko is dan ook uitgenodigd in Wales. Maandag zei de NAVO-chef dat er wordt gewerkt aan een troepenmacht in Oost-Europa die razendsnel kan optreden als een land door Russische agressie wordt bedreigd.

In Estland spreekt Obama met de leiders van Letland, Litouwen en Estland. Ook zal hij Amerikaanse troepen te woord staan die eerder dit jaar in Estland werden gestationeerd als middel tegen Russische agressie. In Wales spreekt de Amerikaanse president naast over Oekraïne ook met zijn bondgenoten over de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en toekomstige rol van de NAVO in Afghanistan. (Novum/AP)