Clicky


NS brengt reiziger bij uitval laatste trein thuis

NS brengt reiziger bij uitval laatste trein thuis
02-09-2014 09:00 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Als reizigers door uitval van de laatste trein op een station stranden, worden ze vanaf volgend jaar met bijvoorbeeld een taxi naar huis gebracht. Dat staat in afspraken die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) met de NS heeft gemaakt voor de nieuwe vergunning die van 2015 tot 2025 loopt.

Nu zijn er nog geen afspraken over wat er moet gebeuren met reizigers die door een storing of uitval op een station stranden. Zij moeten nu dus nog zelf uitzoeken hoe ze thuis geraken. Wel is het nu al mogelijk de kosten van het vervangend vervoer te declareren als de NS verwijtbaar is. Vanaf volgend jaar moet de NS zelf een bus, taxi of ander vervangend vervoer regelen en de reiziger bij zijn voordeur afleveren.

Ook op andere vlakken moet de dienstverlening verbeteren. Als om wat voor reden dan ook op een traject geen spoorvervoer mogelijk is, heeft de NS nu nog twee uur om bijvoorbeeld bussen te regelen. Vanaf volgend jaar is dat nog maar een uur. In de spits krijgt de NS een kwartier extra om vervangend vervoer te regelen.

Verder moeten op grote stations afspraken met concurrenten worden gemaakt om het omreizen gemakkelijker te maken. In Amsterdam kan de metro bijvoorbeeld een goede vervanging zijn als van het ene station naar het andere moet worden gereisd.

Ook is afgesproken dat reizigers niet langer dan een halfuur in een trein zonder toilet mogen zitten. De huidige sprinters hebben geen wc. Na verzet van onder meer ouderenorganisaties besloot de NS deze alsnog in te bouwen. Dat duurt nog tot 2024. Tot die tijd worden intercity's ingezet op stoptreintrajecten waar meer dan eenderde van de reizigers langer dan een halfuur onderweg is. (Novum)