Clicky


SBM Offshore koploper op rustig Damrak

SBM Offshore koploper op rustig Damrak
01-09-2014 18:27 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsmaand begonnen. De AEX won 0,3 procent op 414,23 punten en ook elders in Europa bleven de beurzen dicht bij huis. De grootste stijger was SBM Offshore met een dagwinst van 1,8 procent.

De handel was rustig vanwege een feestdag in Amerika, waardoor Wall Street de deuren gesloten hield. De meeste aandacht ging uit naar de inkoopmanagersindexen voor de Aziatische en Europese industrie. Vanwege Labor Day volgen die voor Amerika pas dinsdag.

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie liet een daling zien, zowel in de officiële raming als die van HSBC. Bij HSBC daalde de index zelfs tot 50,2 procent, nipt boven het break-evenniveau van 50.

De ogen van beleggers zijn nu vooral gericht op de monetaire vergadering van de Europese Centrale Bank donderdag, gevolgd door het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

In de AEX werden veertien fondsen hoger verhandeld en elf fondsen lager. Behalve SBM Offshore stegen ook Heineken en OCI, met dagwinsten van respectievelijk 1,1 en 1,2 procent. Heineken kondigde de verkoop van de Mexicaanse verpakker Empaque aan voor 1,2 miljard dollar en wist daarop een boekwinst van driehonderd miljoen euro te realiseren.

De grootste daler in de AEX was Delta Lloyd met een verlies van 1,7 procent. JP Morgan verlaagde het advies voor de verzekeraar naar Neutraal en verlaagde ook het koersdoel. Hoewel de marktomstandigheden voor Delta Lloyd gunstig zijn verkozen de analisten van JP Morgan andere verzekeraars.

In de AMX ging Imtech aan kop met een dagwinst van 2,3 procent. Nutreco volgde op de voet met een winst van 1,4 procent. De grootste daler in de Midkap was NSI met een verlies van 3,0 procent. Vrijdag nabeurs maakte het vastgoedfonds bekend dat operationeel directeur Mark Siezen per direct was vertrokken naar een andere werkgever.

Onder de smallcaps viel Value8 op met dagwinst van 3,1 procent. Het investeringsvehikel kreeg de handen op elkaar door te schermen met een grote overname waaraan wordt gewerkt. Nedap dikte 2,2 procent aan.

Bij de lokale fondsen viel Inverko op met een verlies van bijna twaalf procent nadat het vrijdag nabeurs de outlook voor dit jaar flink neerwaarts bijstelde. (Novum/ABM FN)